LefreQue klankbrug

De LefreQue is een op het eerste oog simpele klankbrug, die de geluidsoverdracht tussen verschillende onderdelen van uw blaasinstrument verbetert. De LefreQue wordt eenvoudig met een elastisch bandje op het instrument bevestigd. Aan het instrument zelf hoeft niets te worden veranderd. De LefreQue is te gebruiken bij bijna elk blaasinstrument! Hieronder treft u ons assortiment Lefreque's dat u online kunt bestellen. U bent natuurlijk van harte welkom om de LefreQue's in onze winkel uit te komen proberen.

Lees meer over de LefreQue...

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren

Hoe werkt de lefreque?

Geluidsgolven die door het blazen op een blaasinstrument ontstaan, verplaatsen zich niet alleen door de lucht in het instrument, maar ook door het materiaal van het instrument zelf. Geluid geleidt het best door massief, ononderbroken materiaal en daarom zou een blaasinstrument in het ideale geval uit één stuk bestaan. Uit praktisch oogpunt en om onderdelen te kunnen vervangen en wisselen, bestaan bijna alle instrumenten echter uit verschillende onderdelen.

Op de plekken waar de verschillende onderdelen op elkaar aangesloten worden, wordt de klankoverdracht verstoord. Geluidstrillingen worden hier geremd en deels teruggekaatst. Dit heeft nadelig gevolgen op de overdracht van met name de hogere frequenties.

De lefreQue verbetert de klankoverdracht en akoestiek door een ‘klankbrug’ te vormen over de verbinding. Door het gebruik van materialen die geluid goed geleiden, worden de geluidsgolven met veel minder hinder doorgegeven aan het volgende onderdeel. Het slimme ontwerp met twee plaatjes, waarvan de onderste nagenoeg vrij kan bewegen, voorkomt dat het elastische bandje waarmee de LefreQue bevestigd wordt, de trillingen hindert. De geluidsgolven zullen makkelijker hun weg kunnen vervolgen en er treed minder reflectie (weerkaatsing van geluidsgolven) op.

Het resultaat is een drastische verbetering van de geluidskwaliteit van uw instrument:  zuiverdere boventonen, nauwkeurigere stemming, heldere respons en verbeterde dynamiek.

Welke LefreQue Kopen?

Materialen

De lefreQue is leverbaar in veel verschillende materialen en materiaal combinaties, die allemaal een eigen karakter hebben. Wij raden aan om een LefreQue te kiezen die aansluit bij het materiaal en kwaliteit van uw instrument.

Messing: Heldere klank, veel ‘kern‘ in de toon en een snelle respons

Rood-koper: Rondere klank, veel ‘kern‘ in de toon en een snelle respons

Verzilverd: Geeft een briljantere klank doordat de verzilvering zorgt voor een rijker boventonenspectrum. Instrument spreekt makkelijk aan en geeft massa aan je toon.

(Rosé) Verguld: De (rosé) goudlaag zal de boventonen meer diepte en warmte te geven.

Massief Zilver: Pure, warme klank rijk aan boventonen, meer massa, snelheid, helderheid en een grotere flexibiliteit in de dynamiek.

Massief Zilver - (rosé) verguld: De (rosé) goudlaag zal de boventonen nog meer diepte en warmte te geven.


Geschikt voor alle blaasinstrumenten:

LefreQue voor dwarsfluit

Bij de dwarsfluit kunt u het geluid verbeteren op twee plaatsen: een klankbrug op de verbinding tussen kopstuk en het corpus en op de verbinding tussen corpus en voetstuk. De meeste winst is te behalen op de eerste verbinding. Voor een Dwarsfluit raden wij een LefreQue van 33mm of 41mm aan. Kies een elastische bandje van 70mm.


LefreQue voor Piccolo

Bij de piccolo plaatst u de lefreQue tussen het kopstuk en het corpus. Wij raden een 33mm lefreQue aan met een 55mm bandje.


LefreQue voor Saxofoon

Bij een saxofoon is het mondstuk door middel van kurk met de rest van het instrument verbonden en is er veel verbetering in klankoverdracht te behalen. Voor sopraansaxofoons en sopranino saxofoons, is de 33mm lefreQue met een 45mm bandje geschikt. Voor altsaxofoons, tenorsaxofoons en baritonsaxofoons is vaak een 41mm geschikter, met als de kurk wat langer is. Bestel hierbij het 55mm elastische bandje.


LefreQue voor Klarinet

De klarinet heeft vier verbindingen waarbij de overdracht verbeterd kan worden met een klankbrug: de belangrijkste verbetering van behaald worden met een 33mm lefreQue tussen het mondstuk en het tonnetje. Verder kunnen er 33mm LefreQues geplaatst worden tussen het tonnetje en het bovenstuk en tussen het bovenstuk en het onderstuk. Tot slot kan met een 41mm lefreQue klankbrug tussen het onderstuk en de beker de geluidsoverdracht verbeterd worden. Kies in alle gevallen voor de 85mm elastische bandjes.

LefreQue voor Trompet en Hoorn

Bij trompetten en hoorns kunt u tussen het mondstuk en het instrument een 33mm lefreQue met 45mm bandjes plaatsen of een 41 mm lefreQue met een 55mm bandje.

LefreQue voor Trombone, Tuba en ander groot koperen blaasinstrumenten

Voor trombones en tuba’s raden wij aan om de 41mm versie  of de 76mm van de lefreQue te bestellen, met een 55mm elastisch bandje. De klankbrug wordt over de aansluiting van het mondstuk geplaatst.

LefreQue voor Hobo en Fagot

Er is een speciale versie van de lefreQue ontwikkeld voor fagotten en hobo’s met een hogere kromming, waardoor de klankbrug probleemloos tussen het riet en het instrument geplaatst kan worden. De versie heet lefreQue dubbelriet en kan bevestigd worden met een bijbehorend bandje.

Een tweede lefreQue kan geplaatst worden over de aansluiting van de beker. Kies voor deze klankbrug voor een hobo een 41mm met een 85mm bandje en voor de fagot een 76mm lefreQue, hiervoor is een specifiek fagot-bandje te krijgen.