Reparatie Blaasinstrumenten

Al sinds 1983 kunnen professionele musici, amateurs, muziekscholen, fanfares en orkesten bij ons terecht voor onderhoud, reparatie en revisie van blaasinstrumenten. Matthew’s Muziek begon ooit als reparatie-atelier voor fluiten. De reparatie-afdeling vormt na meer dan 35 jaar nog steeds de kern van ons bedrijf en inmiddels repareren wij nagenoeg alle blaasinstrumenten.

U bent van harte welkom om met uw instrument langs te komen in Edam (20km boven Amsterdam) voor vrijblijvend advies. Om er zeker van te zijn dat wij u direct advies kunnen geven, raden wij u aan eerst even contact op te nemen of te bellen (0299-371 999).

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf langs te komen, is het ook mogelijk om uw instrument goed verpakt naar ons op te sturen.

 


 

Instrumenten die wij repareren:

Fluiten (Dwarsfluit, Altfluit, Basfluit): Het repareren van fluiten is eigenlijk een vak apart. Het mechaniek van een fluit is verfijnd en meer nog dan bij andere instrumenten is het luchtdicht sluiten van polsters en onderlinge afstelling van kleppen essentieel. U kunt bij ons terecht van studenten tot vol zilveren of gouden dwarsfluiten, altfluiten en basfluiten. Lees meer…

Piccolo’s: Het (meestal) houten corpus en zeer compacte kleppenmechaniek, maken dat een piccolo een kwetsbaar en relatief moeilijk te repareren instrument is. We hebben een zeer ruime ervaring opgebouwd met piccolo’s en voeren kleiner reparaties tot volledige revisies uit. Lees meer…

Saxofoons (Sopraan, Alt, Tenor, Bariton): Saxofoons hebben, mits ze goed verzorgd worden, een bijna oneindige levensduur en stijgen soms alleen maar in waarde. Secuur uitgevoerd onderhoud en afstelling is essentieel en kan een levensgroot verschil maken. Met de terugkomst van Stuart hebben we meer capaciteit en nog meer ervaring in saxofoonreparatie, onderhoud en revisies op maat. Lees meer…

Klarinetten (Bb, A, Eb, C, Alt- en Bas): Het mechaniek van een klarinet is gevoelig en een correcte onderlinge afstelling van de kleppen is essentieel voor de stemming en bespeelbaarheid van een klarinet. U kunt bij ons terecht voor regulier onderhoud, reparaties en volledige revisies waarbij alle polsters, kurken en vilten vervangen worden. Lees meer…

Trompetten, Bugels, Cornetten: De ventielen zijn het belangrijkste en kwetsbaarste onderdeel van uw instrument en tijdig onderhoud voorkomt serieuze problemen. U kunt voor ons terecht voor regulier onderhoud en schoonmaak, maar ook voor reparatie, uitdeuken, vastzittende ventielen en pompen en soldeerwerk. Lees meer…

Waldhoorns: Bij normaal gebruik bouwt kalk en vuil zich op in de buizen en ventielen, en dit zal op een gegeven moment de werking van de ventielen en stembuizen gaan beïnvloeden. Wij kunnen uw waldhoorn een volledige onderhoudsbeurt geven waarbij het instrument volledig word gedemonteerd en gereinigd. Lees meer…

Trombones: Bij de trombone is de schuif het kwetsbaarste onderdeel en kan door vuil of deukjes problemen geven. Gelukkig zijn problemen met de schuif meestal goed te verhelpen. Ook slecht werkende stembuizen en ventielen en deuken in het instrument kunnen wij verhelpen. Lees meer…

Overige Blaasinstrumenten: Naast bovengenoemde instrumenten, voeren wij ook reparatie en onderhoud uit aan Fagotten, Hobo’s, Tuba’s, Euphonium, Sousafoons en andere groot kopen blaas instrumenten. Neem voor meer informatie of vragen contact met ons op.

 

 

Reparatie Atelier

reparatie werkplaats matthews muziek

 


Voor het repareren en onderhouden van blaasinstrumenten zijn er in beginsel drie belangrijke factoren:

 

1. Kennis: Een gedegen begrip van de basisprincipes van muziekinstrumenten en technische kennis

 

2. Materiaal: De juiste specialistische gereedschappen, onderdelen en materialen

 

3. Ervaring: Een essentiële factor om kennis en materiaal op juiste wijze met elkaar te verbinden.

 

Daarnaast is het om de wensen van de speler te kunnen begrijpen een groot voordeel om zelf muzikant te zijn. Voor het leveren van hoogwaardige service en onderhoud aan een blaasinstrumenten is het noodzakelijk om de relatie in te schatten die een muzikant heeft met zijn/haar instrument.

 

In onze winkel in Edam hebben we alles in huis om uw instrument in optimale staat te brengen. We hechten daarbij grote waarde aan eerlijk advies. Als er een goedkopere of makkelijke oplossing is, laten we het weten. Als de kosten voor reparatie of revisie hoger zijn dan de waarde die u eruit haalt, zullen we u het afraden. Kwaliteit van ons werk en uw instrument staat echter altijd voorop.

 

In de afgelopen decennia hebben we een goed uitgeruste ruime werkplaats opgebouwd met alle benodigde traditionele reparatie gereedschap alsmede specialistische moderne apparatuur. Voor onderhoud, revisie en reparatie maken wij gebruik van de best beschikbare materialen. Kwaliteit en duurzaamheid gaat voor ons boven prijs.

Omdat we trots zijn op ons ambacht en omdat het optimaliseren van een instrument doorgaans een proces is tussen instrument, reparateur én speler, bevind de werkplaats zich grotendeels in het midden van de winkel.

 

Matthew’s Muziek Reparatie Team

David Crane

David Crane speelt Dwarsfluit

David verhuisde begin jaren 1980 van New York naar Nederland om zijn carrière als fluitist hier voort te zetten. Tijdens zijn werk als professionele fluitist, begon David vanuit huis met het repareren van blaasinstrumenten. Eerst fluiten en piccolo’s, maar al snel ook klarinetten, trompetten, saxofoons en andere blaasinstrumenten. In de afgelopen dertig jaar hebben veel reparateurs in Nederland bij David in de werkplaats ervaring opgedaan, maar op die manier heeft hij ook van anderen kunnen leren. Na ruim dertig jaar reparatie is Davids geschiedenis als professioneel fluitist nog steeds onmisbaar.

 

Stuart Jenkins

Stuart Jenkins Saxophone Repair

Stuart kwam hier in 1995 voor het eerst als klant voor onderhoud aan zijn eigen saxofoon en heeft de basis voor reparatie geleerd van David. Na jarenlang bij ons ervaring te hebben opgedaan, is Stuart voor zichzelf begonnen en heeft hij zich op verschillende plekken gespecialiseerd in reparatie en revisie van saxofoons. We zijn erg blij om Stuart sinds 2018 weer terug in ons reparatie-atelier te hebben met alle ervaring en nieuwe technieken die hij inmiddels heeft opgedaan. Naast reparateur, is Stuart een bekwaam saxofonist (alt-, sopraan- en tenor) en Jazz liefhebber.

 

Eelco van der Brug

eelco-reparatie

Eelco werkt sinds 2002 in de winkel en alhoewel hij zelf geen instrument bespeeld heeft hij een goed ontwikkeld gehoor en onovertroffen kennis over blaasinstrumenten en onderdelen opgebouwd. Naast uitvoeren onderhoud van kleinere reparaties, is Eelco verantwoordelijk voor de planning, communicatie en logistiek van de reparatiewerkplaats.

 

Werkzaamheden die wij uitvoeren

Een goed spelend instrument is van groot belang als u plezier wilt houden in het spelen en progressie wilt maken tijdens het studeren. Een instrument dat niet in orde is kan vreselijk frustrerend zijn en kan uw zelfvertrouwen en plezier in het spelen aantasten. Ook kan het zijn dat u verkeerde techniek gaat aanleren omdat u gemerkt of ongemerkt de tekortkomingen in uw instrument zal proberen te corrigeren. Wij helpen u graag om ervoor te zorgen dat u zelf weer de beperkende factor in uw spel wordt, in plaats van uw instrument.

De werkzaamheden die wij uitvoeren zijn grofweg in te delen in drie categorieën, al lopen deze vaak in elkaar over.

 

Reparatie Blaasinstrumenten

Bij een val, onzorgvuldig gebruik of gewoon door reguliere slijtage kan het zijn dat uw instrument kapot gaat. In de meeste gevallen is een instrument gelukkig weer te repareren en in oude staat terug te brengen. Wij hebben veel reserveonderdelen op voorraad en aangezien we van veel merken een officiële dealer zijn, kunnen waar dat nodig is originele vervangende onderdelen bij de fabrikant van uw instrument bestellen.

Van een losgeraakte kurk of een gebroken veer tot vastzittende ventielen of compleet ontzette en gedeukte instrumenten: u kunt bij ons terecht voor uw reparatie.

 

Onderhoud en Bijstellen Blaasinstrumenten

Veel van het onderhoud van uw instrument kunt u zelf uitvoeren en als u uw instrument regelmatig bespeeld en zorgvuldig behandeld, zou u heel lang probleemloos met het instrument moeten kunnen spelen. Na verloop van tijd zal er echter vuil en kalk opbouwen in moeilijk bereikbare plekken, mechanische onderdelen slijten, trillen los of raken licht verbogen, polsters gaan plakken, kurkjes drogen uit en viltjes raken los.

Het is helaas onvermijdelijk dat uw instrument op een gegeven moment aandacht van een specialist verdient. Soms omdat er specialistisch gereedschap of materiaal nodig is, soms omdat er ervaring nodig is om een handeling uit te voeren en het risico op beschadiging als u dit zelf doet te groot is.

Als uw instrument niet meer comfortabel speelt, of u kunt bepaalde noten niet meer halen, is het raadzaam om uw instrument te laten onderhouden. Als richtlijn raden wij aan om een keer per jaar met uw instrument langs te komen, maar in de praktijk is dit niet altijd nodig.

Als wij uw instrument innemen voor onderhoud, adviseren wij soms een volledige onderhoudsbeurt, waarbij het instrument geheel of gedeeltelijk uit elkaar gehaald wordt, gereinigd wordt en problemen worden aangepakt. Het kan echter ook zijn dat een kleine gerichte ingreep voldoende is en een volledige beurt niet nodig is.

 

Revisie van Blaasinstrumenten

Een revisie gaat verder dan een volledige onderhoudsbeurt en betekent dat wij uw instrument zo veel mogelijk in nieuwe staat zullen terugbrengen. Tijdens een revisie wordt het instrument volledig gedemonteerd en worden alle slijtage gevoelige onderdelen als polsters, kurken en vilten vervangen. Het instrument wordt volledig gereinigd en het mechaniek en veren worden tot perfectie opnieuw afgesteld.

Dit is een tijdsintensief proces en is in de regel pas na vele jaren of decennia spelen noodzakelijk. Vanwege de hogere kosten die aan een revisie gebonden zijn, is het niet altijd vanzelfsprekend om dit te laten doen. Wij zullen u hier altijd eerlijk over adviseren.

Dwarsfluit Kras Verwijderen

 

Proces: Hoe gaan we te werk?

Kleine reparatie en onderhoudswerkzaamheden proberen wij zoveel mogelijk direct te verhelpen terwijl u wacht met een kop koffie of thee. We kunnen echter nooit van te voren beloven dat dit lukt vanwege drukte inde winkel (met name op zaterdagen) en het feit dat een ogenschijnlijk kleine reparatie soms onverwacht meer tijd in beslag neemt. We stellen het op prijs als u van te voren even belt of mailt, zodat we u niet teleur hoeven te stellen.

Inname: Bij reparaties die niet direct plaatsvinden en voor onderhoud en revisies, nemen we het instrument van u aan. We noteren uw gegevens en als u gerichte problemen of wensen heeft schrijven wij dit op.

Diagnose en Advies: Meestal maken we direct tijd vrij om samen met u het instrument te onderzoeken en te adviseren over wat we voor u kunnen doen. Als dit niet direct mogelijk is, doen we dit op een later moment en nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Prijsopgave en Planning: Bij de werkzaamheden die wij adviseren geven we altijd een indicatieve prijs en inschatting wanneer uw instrument klaar kan zijn. Als u hiermee akkoord gaat gaan we aan de slag.

Werkzaamheden: De meeste werkzaamheden proberen wij binnen 1 a 2 weken uitvoeren. In de zomervakantie kan het echter zo druk zijn dat het langer duurt. Ook als we speciale onderdelen moeten bestellen of zeer uitgebreide revisies moeten verrichten kan het iets langer duren. We proberen echter altijd zo veel mogelijk rekening te houden met uw muzikale verplichtingen.

Oplevering: We moedigen u altijd aan om het instrument zelf op te halen en te bespelen als het klaar is. Zo kan u direct testen of het gewenste resultaat bereikt is en kunnen we waar nodig samen nog wat afstellingen op uw wensen afstellen. Mocht u op een later moment toch niet geheel tevreden zijn hoe uw instrument speelt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Leeninstrumenten

Indien gewenst kunnen wij u een leeninstrument meegeven voor de periode dat uw instrument bij ons ligt voor reparatie. Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan van te voren even contact op. Afhankelijk uw instrument en de beschikbaarheid bij ons bekijken we dan of we een geschikt vervangend instrument kunnen aanbieden.

  David met Groot Koper

 

 

Contact

Voor vragen of om een afspraak te maken voor reparatie of onderhoud, neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@matthewsmuziek.nl

Bellen kan ook tijdens winkel-openingstijden naar 0299-371999


Openingstijden winkel

Maandag        Gesloten
Dinsdag        10:00 - 17: 00
Woensdag        10:00 - 17: 00
Donderdag        10:00 - 17: 00
Vrijdag        10:00 - 17: 00
Zaterdag        09:00 - 16: 00
Zondag        Gesloten


Adres:

Matthew's Muziek
Lingerzijde 30-32
1135 AR Edam