Dwarsfluit Reparatie, Revisie en Onderhoud

Dwarsfluit Reparatie & Onderhoud

Reparatie en onderhoud van dwarsfluiten is een lastige klus waarbij ervaring en vaak ook specialistisch gereedschap essentieel zijn. Ongeacht hoe zuinig u met uw fluit omgaat, zal het instrument af en toe onderhouden of zelfs gerepareerd moeten worden.

David Crane startte Matthew's Muziek in 1983 als reparatieatelier voor fluiten, naast zijn carrière als professioneel fluitist. Inmiddels hebben wij onze activiteiten uitgebreid naar andere blaasinstrumenten, maar zijn nog steeds bekend als een van de meest bekwame fluitreparateurs binnen, maar ook buiten Nederland.

We proberen altijd een juiste balans te houden tussen de reparatiekosten, niveau van de speler en waarde van het instrument, en uw instrument verlaat onze winkel pas als zowel u als wijzelf volledig tevreden zijn met het resultaat.

Ook voor reparatie en onderhoud van uw basfluit en altfluit en piccolo kunt u bij ons terecht.

 


Fluit Reparatie : Rose Gouden Fluit

 

Advies over Reparatie en Onderhoud

U bent van harte welkom om met uw dwarsfluit langs te komen in Edam (20km boven Amsterdam). Wij kunnen in de meeste gevallen direct naar uw fluit kijken en adviseren over de werkzaamheden die wij kunnen verrichten, tijdsduur, prijs en hoe de kosten in verhouding staat tot de waarde van het instrument in gerepareerde staat. Dit advies is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Om er zeker van te zijn dat wij u direct advies kunnen geven, raden wij u aan eerst even contact op te nemen of te bellen (0299-371 999).

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf langs te komen, is het ook mogelijk om uw fluit goed verpakt naar ons op te sturen.

 


 

Dwarsfluit Reparatie

Bij een val, onzorgvuldig gebruik of gewoon door reguliere slijtage kan het zijn dat uw dwarsfluit beschadigd raakt en slecht of zelfs helemaal niet meer bespeelbaar is.

In de meeste gevallen is uw fluit gelukkig weer te repareren en in oude staat terug te brengen. Als u hiervoor verzekerd bent, kunnen wij voor u een schade-taxatie rapport opstellen.

 


 

Fluit Onderhoud en Revisie

Na verloop van tijd zullen de meeste dwarsfluiten problemen gaan vertonen, waarbij een onderhoudsbeurt of zelfs een revisie aan te bevelen is, bijvoorbeeld:

 • Verkleuring van corpus en kleppen
 • Plakkende en/of lekkende polsters
 • Los zittend of te strak kopstuk of voetstuk
 • Los zittende asjes en verbindingen
 • Deukjes en beschadigingen aan de buis
 • Uitgedroogde stemkurk
 • Missende kurkjes of viltjes

 

Soms zijn de problemen slechts van cosmetische aard, zoals verkleuring van het corpus en de kleppen, en hebben ze geen gevolgen voor het speelgemak en klank. Wij raden fluitisten aan om niet al teveel tijd te spenderen aan het schoonpoetsen van het instrument, met name niet het mechaniek. Bij een onderhoudsbeurt kunnen we verkleuringen meestal goed verhelpen. Afgesleten verzilvering is helaas niet te herstellen, maar kan in het algemeen weinig kwaad.

Een groter probleem is de invloed van vocht en speeksel op de polsters. Dit heeft wel een directe invloed op de speelbaarheid van een dwarsfluit. Polsters kunnen opzwellen of krimpen met als gevolg een slecht sluitende dwarsfluit. Daarbovenop kunnen ook de verbindingen van de verschillende kleppen door slijtage en overmatige spanning slechter worden (verbindingen zoals die van F naar F#, A naar Bb, F naar Bb etc.)

Andere problemen zoals een los zittend voetstuk of kopstuk of deuken in de fluit kunnen wij allemaal verhelpen tijdens een onderhoudsbeurt of revisie.

Fluit Demonteren

 


 

Dwarsfluit Onderhoudsbeurt

Voor een dwarsfluit waarvan de polsters nog niet versleten zijn, maar die wel gereinigd en afgesteld moet worden adviseren wij meestal een onderhoudsbeurt. Als richtlijn raden wij aan om een keer per jaar met uw dwarsfluit langs te komen voor onderhoud, maar in de praktijk is dit niet altijd nodig.

 

Bij een onderhoudsbeurt voeren wij in principe de volgende handelingen uit:

 • Demonteren
 • Schoonmaken
 • Deukjes en krasjes verwijderen*
 • Polsters reinigen en zo nodig enkele polsters vervangen
 • Kurken en vilten vervangen
 • Monteren en speling in het mechaniek verwijderen
 • Afstellen en Oliën

 * Diepere krassen zijn alleen te verwijderen in massief zilveren of massief gouden dwarsfluiten.

 

Prijsindicatie voor een algemene onderhoudsbeurt voor een dwarsfluit:

Student dwarsfluiten Euro 175,-
(Semi-) Professionele dwarsfluiten Euro 275,-
Fluit Uitdeuken

 


 

Dwarsfluit Revisie

Een revisie gaat verder dan een volledige onderhoudsbeurt en betekent dat wij uw fluit zo veel mogelijk in nieuwe staat zullen terugbrengen. Tijdens een revisie wordt het de dwarsfluit volledig gedemonteerd en worden alle slijtage gevoelige onderdelen als polsters, kurken en vilten vervangen. Het instrument wordt volledig gereinigd en het mechaniek en veren worden tot perfectie opnieuw afgesteld.

Dit is een tijdsintensief proces en is in de regel pas na vele jaren of zelfs decennia spelen noodzakelijk. Vanwege de hogere kosten die aan een revisie gebonden zijn, is het niet altijd vanzelfsprekend om dit te laten doen. Wij zullen u hier altijd eerlijk over adviseren.

 

Bij een dwarsfluitrevisie voeren wij in principe de volgende handelingen uit:

 • Demonteren en polsters verwijderen
 • Schoonmaken en polijsten
 • Deukjes en krasjes verwijderen*
 • Alle polsters vervangen
 • Kurken en vilten vervangen
 • Monteren en speling in het mechaniek verwijderen
 • Afstellen en Oliën

 * Diepere krassen zijn alleen te verwijderen in massief zilveren of massief gouden dwarsfluiten.

 

Bij een studenten (verzilverde) dwarsfluit maken wij gebruik van polsters van het Italiaanse merk Pisoni, type Premium Deluxe.

Voor een professionele dwarsfluit maken wij gebruik van Pisoni, type S2. Pisoni S2 Polsters zijn tamelijk stevige en duurzame polsters met als extra voordeel dat ze een ietwat robuustere klank bieden. In onze ogen de beste fluit polsters die er op dit moment gemaakt worden.

 

Prijsindicatie voor een dwarsfluit revisie:

Student dwarsfluiten (verzilverd) Euro 450,-
Semi-professionele dwarsfluiten Euro 700,-
Professionele dwarsfluiten Euro 900,-
Fluit Polsters

 


 

Fluit Poetsen

 

Proces: Hoe gaan we te werk?

Kleine reparatie en onderhoudswerkzaamheden proberen wij zoveel mogelijk direct te verhelpen terwijl u wacht met een kop koffie of thee. We kunnen echter nooit van te voren beloven dat dit lukt vanwege drukte in de winkel (met name op zaterdagen) en het feit dat een ogenschijnlijk kleine reparatie soms onverwacht meer tijd in beslag neemt. We stellen het op prijs als u van te voren even belt of mailt, zodat we u niet teleur hoeven te stellen.

 

Inname: Bij reparaties die niet direct plaatsvinden en voor onderhoud en revisies, nemen we het instrument van u aan. We noteren uw gegevens en als u gerichte problemen of wensen heeft schrijven wij dit op.

Diagnose en Advies: Meestal maken we direct tijd vrij om samen met u het instrument te onderzoeken en te adviseren over wat we voor u kunnen doen. Als dit niet direct mogelijk is, doen we dit op een later moment en nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Prijsopgave en Planning: Bij de werkzaamheden die wij adviseren geven we altijd een indicatieve prijs en inschatting wanneer uw instrument klaar kan zijn. Als u hiermee akkoord gaat gaan we aan de slag.

Werkzaamheden: De meeste werkzaamheden proberen wij binnen 1 à 2 weken uitvoeren. In de zomervakantie kan het echter zo druk zijn dat het langer duurt. Ook als we speciale onderdelen moeten bestellen of zeer uitgebreide revisies moeten verrichten kan het iets langer duren. We proberen echter altijd zo veel mogelijk rekening te houden met uw muzikale verplichtingen.

Oplevering: We moedigen u altijd aan om uw fluit zelf op te halen en te bespelen als het klaar is. Zo kan u direct testen of het gewenste resultaat bereikt is en kunnen we waar nodig samen nog wat afstellingen op uw wensen afstellen. Mocht u op een later moment toch niet geheel tevreden zijn hoe uw dwarsfluit speelt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 


 

Leenfluit is mogelijk

Indien gewenst kunnen wij u een leenfluit meegeven voor de periode dat uw instrument bij ons ligt voor reparatie. Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan van te voren even contact op. Afhankelijk uw fluit en de beschikbaarheid bij ons bekijken we dan of we een geschikte vervangende dwarsfluit kunnen aanbieden.

 


 

Contact

Voor vragen of om een afspraak te maken voor reparatie of onderhoud, neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@matthewsmuziek.nl.

Bellen kan ook tijdens winkel-openingstijden naar 0299-371999.


Openingstijden winkel

Maandag        Gesloten
Dinsdag        10:00 - 17: 00
Woensdag        10:00 - 17: 00
Donderdag        10:00 - 17: 00
Vrijdag        10:00 - 17: 00
Zaterdag        09:00 - 16: 00
Zondag        Gesloten

 

Adres:

Matthew's Muziek
Lingerzijde 30-32
1135 AR Edam