Advies bij het kopen van een Dwarsfluit

Het kopen van een dwarsfluit kan een overweldigend proces zijn. Niet alleen vanwege de investering die ermee gemoeid gaat, maar ook vanwege de vele opties en keuzes die u heeft en het feit dat u (hopelijk) vele jaren intensief op het instrument zal gaan spelen. Bovenal is de aankoop van een fluit een zeer persoonlijke aangelegenheid. Er is eigenlijk geen objectief oordeel te geven over wat de beste dwarsfluit is en u zult daarom zelf moeten ontdekken wat voor u de beste optie is. Op deze pagina proberen we u op weg te helpen. Wilt u graag persoonlijk koopadvies, neem dan contact met ons op of breng een bezoek aan onze muziekwinkel in Edam.

Wilt u direct ons assortiment dwarsfluiten bekijken? Bezoek dan onze dwarsfluit webshop.

 

1. Oriëntatie: Waarom wilt u een dwarsfluit kopen? 

De eerste stap in het kopen van een dwarsfluit, is om voor uzelf duidelijk te maken waarom u een instrument wilt kopen. Bent u een beginnende speler en wilt u uw eerste dwarsfluit kopen, of wilt u een beginnersfluit kopen voor uw kind? Kijk dan ook in onze aparte handleiding: dwarsfluit voor beginners.

Bent u reeds een gevorderde speler en wilt u uw huidige instrument vervangen? Bedenk dan wat u van een nieuw instrument verwacht. Als uw huidige dwarsfluit niet fijn meer speelt of gebreken vertoont, overweeg dan als eerste een revisie.

 

Denk ook aan revisie

Door eerst uw huidige dwarsfluit een volledige onderhoudsbeurt te geven en in topconditie te laten brengen, kunt u beter inschatten of de aanschaf van een nieuw instrument wel echt nodig is.

Mocht u besluiten dat u inderdaad een nieuwe dwarsfluit wilt kopen, dan is het fijn om uw huidige fluit in topconditie als ijkpunt te hebben voor vergelijkingen. Zo is het makkelijker inschatten of een eventuele extra investering in een nieuwe fluit het waard is.

De kosten voor revisie van een fluit worden in veel gevallen meer dan terugverdiend als u besluit uw huidige fluit te verkopen. Een goed gereviseerde fluit is namelijk aanzienlijk beter verkoopbaar dan een instrument met gebreken. Zelfs als u er zeker van bent dat u een nieuw instrument wilt kopen, kan revisie van uw oude instrument dus voordelig zijn.

 

Overweeg een beter kopstuk te kopen

Van alle onderdelen van een dwarsfluit is het kopstuk het meest bepalend voor de kwaliteit van het geluid. In veel gevallen kan u met de aanschaf van een ander kopstuk al een verassende verbetering realiseren. Wij hebben een uiteenlopende selectie van losse dwarsfluit kopstukken in onze winkel. Let er wel op dat er geen universele maten zijn voor kopstukken en dat niet elk kopstuk (zelfs van hetzelfde merk) zonder meer perfect op uw fluit zal passen. In de meeste gevallen kan onze fluitspecialist het kopstuk echter passend maken voor u in onze winkel, zodat het perfect aansluit.

 

Bepaal uw budget en wensen

Bent u het niveau van uw instrument ontstegen en toe aan een dwarsfluit die u weer uitdaagt om verder te studeren, of instaat stelt een interessanter geluid te produceren? Een nieuwe fluit kan zeker een groot verschil maken, mits goed gekozen. Er zijn veel verschillende opties, en met name de keuze van het gebruikte materiaal kan de prijs van een fluit flink doen uiteenlopen. Bepaal vooraf in grote lijnen wat u maximaal kan en wilt uitgeven aan een nieuwe dwarsfluit. Dit helpt in het verkleinen van het aantal opties en voorkomt dat u te enthousiast raakt over een instrument dat qua prijs eigenlijk boven uw geplande budget ligt.

 

2. Informatie inwinning: dwarsfluit onderdelen, opties en definities uitgelegd

 

De tweede fase in het aankoopproces is informatie zoeken. Een dwarsfluit is een complex instrument dat in de basis bestaat uit drie onderdelen: het kopstuk, het corpus en het voetstuk. Toch zijn er als koper zeer veel verschillende opties, materialen en configuraties waaruit u kan kiezen.

 

Dwarsfluit Onderdelen

 

Enkele tips bij het kopen van een dwarsfluit

Alvorens in details te treden over specifieke opties van de dwarsfluit,  zijn er enkele vuistregels en tips die ik wil meegeven voor bij het kopen van een dwarsfluit:

Beginners kunnen het beste naar een winkel met specifieke kennis en ervaring in fluiten gaan, en/of iemand mee nemen met dit soort ervaring die kan adviseren bij de aanschaf van een eerste fluit (bijvoorbeeld een fluitleraar(es) of professionele fluitist(e)). Zie ook onze pagina met koopadvies voor beginners. 

Zelfs ervaren spelers kunnen soms worden afgeleid bij het kritisch luiteren naar de klank van een fluit, door het simpele feit dat ze zich tegelijkertijd op het bespelen van de dwarsfluit moeten richten. Ook een zeer ervaren fluitist kan er dus baat bij hebben dat iemand met kennis van zaken haar of hem begeleidt in de keuze van een instrument of kopstuk. Vaak doen wij in de winkel een aantal blinde tests met onze klant om samen te beoordelen en beargumenteren hoe bepaalde fluiten van elkaar verschillen. Soms is er een onbetwiste winnaar aan te wijzen, maar veel vaker is het evident dat de instrumenten verschillend klinken, maar blijft het lastig om aan te wijzen welke het beste is.

Ik, als een fluitspeler, baseer mijn oordeel over een dwarsfluit op een aantal zeer subjectieve factoren. Ik ben op zoek naar tonale schoonheid in alle registers (zeer subjectief, natuurlijk). Ik geef de voorkeur aan een zekere sprankeling en levendigheid in het geluid - de zelfde speler op twee verschillende instrumenten kan nogal nietszeggend klinken op de ene en een stuk interessanter op de andere dwarsfluit.

Ook vind ik het essentieel dat een instrument de speler toestaat, zelfs stimuleert om te groeien en door te leren. Een passende fluit lokt de speler uit om de eigenschappen van zijn/haar nieuwe fluit te ontdekken en biedt ook uitdaging door nieuwe klanken toe te staan. Immers, uiteindelijk is het bespelen van een instrument, onderaan de streep, een rijkelijk beloonde reis van zelfontplooiing. 

 

Het materiaal van een dwarsfluit

 Bouw Dwarsfluit Kopstuk


Het kopstuk is verreweg de belangrijkste factor (zeg 65%) die bepalend is voor de kwaliteit van het geluid van een dwarsfluit. Het corpus, dat een veel groter deel van de lengte van een fluit omvat is eveneens belangrijk, maar heeft toch een minder grote invloed dan het kopstuk.

 

Kopstuk materialen

Dwarsfluit kopstukken worden onder andere gemaakt van de volgende materialen en materiaalcombinaties: 

Nikkel-Zilver: (ook wel nieuwzilver of alpaca genoemd) – Is een legering van koper, zink en nikkel en wordt veel gebruikt in studentenfluiten, aangezien het zeer duurzaam is en aanzienlijk goedkoper dan zilver. Meestal worden kopstukken van nikkelzilver afgewerkt met een dun laagje zilver (verzilvering), waardoor het verschil met een volledig zilveren kopstuk niet goed zichtbaar is.

Nikkel zilver met een sterling zilveren lipplaat:
een redelijk recente verschijning die voor een geringe meerprijs een verbetering geeft ten opzichte van een volledig nikkel-zilveren kopstuk.

Massief Sterling zilver (.925):
sterling zilver heeft een 92.5% gehalte aan zilver is het meest gebruikte zilver gehalte in zilveren kopstukken. Het zorgt voor een drastische verbetering van de kwaliteit van het geluid, met een breder palet aan klanken en meer opwinding in het spel.

Sterling Zilver met vergulde lipplaat, schoorsteen en/of binnenkant van het kopstuk:
leidt tot een robuuster en kleurrijker geluid dan een zilveren lipplaat.

Brittania Zilver (.958):
Een hogere zuiverheid (95.8%) in zilver neigt het geluid levendiger te maken. Dit kan al dan niet een voordeel ten opzichte van sterling zilver (925) zijn. Alleen het spelen op identieke fluiten waarvan alleen zilvergehalte verschilt, kan hier echt uitsluitsel over geven.

.997 Zilver:
De hoogst beschikbare zuiverheid in zilver (99,7%), wederom verhoogt dit de levendigheid van de sonoriteit. Dit kan soms zelfs een scherp geluid overslaan, maar meestal vertaald het zich in een uitermate levendig en uitbundig geluid.

Goud:
Dwarsfluit kopstukken kunnen gemaakt zijn worden van veel verschillende gehaltes goud (9 karaats, 10K, 14K, etc.) en ook van een legering van goud en zilver. Een gouden kopstuk kan een grote verbetering betekenen voor een toch al goede dwarsfluit. Het effect op het geluid kan echt substantieel zijn. 

 

Materiaal van het corpus, voetstuk en het mechaniek

Een tweede zeer belangrijke factor in het geluid van een dwarsfluit is het materiaal van het corpus, mechaniek en het voetstuk. Dit is sterk gecorreleerd met de hierboven beschreven materiaaleigenschappen van kopstukken. Oftewel, in het algemeen geldt (helaas): hoe kostbaarder het materiaal, hoe interessanter de fluit. Nogmaals, gebruik je oren en hersenen bij het vergelijken van instrumenten en geef niet onnodig extra geld uit aan een instrument als het niet duidelijk beter klinkt dan een minder dure fluit.

De meeste studentenfluiten hebben een corpus, voetstuk en mechaniek gemaakt van (verzilverd) nikkelzilver. Dit materiaal is aanzienlijk goedkoper dan zilver en zeer hard, waardoor het zeer geschikt is voor een minder ervaren fluitist. Het geluid is wellicht minder vol en uitgesproken dan massief zilveren dwarsfluiten, maar het kan zeker met een goed gekozen kopstuk voor een zeer lange tijd voldoening brengen.

Voor dwarsfluiten gericht op gevorderde en professionele spelers worden er verschillende gradaties van zilver gebruikt (zoals hierboven beschreven bij kopstukken) voor het corpus en de voet. Soms wordt het mechaniek nog wel uitgevoerd in nikkel-zilver, maar er zin ook volledig zilveren fluiten.

In het absolute topsegment vinden we ook volledig gouden fluiten (9K, 10K, 14K, 18K tot wel 24K) en er worden zelfs dwarsfluiten gemaakt volledig van platina, zij het alleen op persoonlijke bestelling. 

 
 

Opties op een dwarsfluit

 

Gesloten kleppen of open kleppen

Gesloten Kleppen of Open Kleppen op Dwarsfluit

Dit is een keuze waar we vaak hevig over kunnen discussiëren in onze winkel. Voorstanders van open kleppen beweren dat het geluid de vrijheid heeft en dus rijker is. Het is echter moeilijk te verklaren waarom dit het geval zou zijn. Slechts 5 van de kleppen op een fluit met open kleppen zijn namelijk daadwerkelijk open. De overige 7 in de chromatische toonladder zijn gesloten, maar lijken daar in het geheel niet onder te lijden. Er is geen eenduidig oordeel over welke optie het beste is.

Wat buiten kijf staat is dat de meeste hoger gepositioneerde fluiten geleverd worden met open kleppen en een B-voetstuk. We zijn daarom geneigd om fluiten uit het hogere segment met deze configuratie op voorraad te nemen en te adviseren aan klanten. Want mocht de speler het instrument weer willen doorverkopen of inruilen, dan is het voordelig om een dwarsfluit te hebben die als beter of op z’n minst meer gewild gezien wordt.

 

E Mechaniek

E Mechanisme Dwarsfluit

Gezien het feit dat we (in het algemeen) maar tien vingers hebben (waarvan de rechterduim niets meer doet dan ondersteunen) en er ongeveer 38 noten gespeeld moeten kunnen worden op de dwarsfluit, is het onvermijdelijk dat sommige noten zogezegd problematisch kunnen zijn. Midden-E, C #, hoge E en hoge F # zijn voor veel een goed voorbeeld.

Het E mechaniek is een substantiële hulp bij de productie van de hoge E. Door modificatie van de G-klep, namelijk het splitsen van de twee kleppen die ingedrukt worden om de G te spelen, maakt het E-mechaniek het mogelijk dat de laagste van deze twee kleppen gesloten wordt wanneer de hoge E gespeeld wordt. Het resultaat is een voelbare versoepeling bij het spelen van de E. Voor de overige tonen is er helaas geen verlichting. Alleen noeste oefening en zorgvuldig naar jezelf luisteren zal helpen.

 

Offset G of In-line G

Offset G of Inline G bij Dwarsfluit

Fluitmakers bieden de speler twee mogelijkheden voor plaatsing van de G-toets. Bij de in-line G zijn alle kleppen, inclusief de G-klep in een rechte lijn geplaatst, en bij de offset G is de G-klep naar links verplaats. De keuze voor een van beide is bovenal een kwestie van smaak en gewoonte. De offset G houdt rekening met het feit dat de ringvinger bij veel mensen korter is en lijkt in dit geval meer comfort te bieden aan de speler. Toch geven ook veel fluitisten aan een In-line G.

Ik kan me geen bijzonder voordeel van de ene ten opzichte van de andere bedenken, maar opvallend genoeg lijkt de keuze nationale lijnen te volgen. Hier in Nederland is er een duidelijke keuze voor offset G, terwijl onze zuiderburen in België meestal de In-line G verkiezen. Geen idee waarom!

 

C-Voetstuk of B-Voetstuk

C-Voet of B-Voet Dwarsfluit

Dwarsfluiten worden geleverd met een C-voet of een B-voet. Ook hier verschillen de meningen, maar mijn ervaring is dat een B-voetstuk de neiging heeft het geluid van een fluit donkerder (en misschien rijker) te maken, terwijl een C-voetstuk niet alleen een lichter gewicht heeft, maar ook lichter klinkt. Vergelijking tussen de twee (bij voorkeur op hetzelfde instrument) is essentieel voor de fluitist om zijn / haar eigen voorkeur te kunnen bepalen.

 

 

Getrokken of gesoldeerde toongaten

 Getrokken toongaten of gesoldeerde toongaten bij een fluit

De toongaten in een dwarsfluit kunnen op twee verschillende manieren worden gecreëerd:

Getrokken toongaten worden uit de buis van het corpus ‘getrokken’. Hierdoor kunnen de ‘schoorsteentjes’ waar de klep op rust gemaakt worden uit het naar buiten getrokken materiaal van de buis.

Bij gesoldeerde toongaten, worden er eerst gaten in de buis van het corpus gemaakt en worden er aparte ‘schoorsteentjes’ gemaakt die op de toongaten worden gesoldeerd. Dit is een complex werk dat met uiterste precisie moet gebeuren.

Hoewel de meningen van fluitisten hierover kunnen verschillen, is mijn ervaring (na veel gespeeld te hebben op beide types) dat fluiten met gesoldeerde een responsiever instrument oplevert, een interessanter geluid en een fluit die letterlijk vibreert in je handen. Het prijsverschil kan groot zijn, dus de speler moet er echt van overtuigd zijn dat de voordelen van deze extra uitgave. Waarom zou je het anders doen?

 

  

3. Uitproberen en vergelijken in onze winkel


Omdat er zo veel verschillende merken, materiaalkeuzes en opties mogelijk zijn, raden wij aan om indien mogelijk bij ons langs te komen in de winkel en daar zelf verschillende modellen uit te proberen. Als u al een dwarsfluit bezit, neem deze dan mee zodat u goed kan vergelijken.

 

Grote collectie dwarsfluiten

Matthews Muziek is gespecialiseerd in blaasinstrumenten en wij zijn specifiek (internationaal) bekend vanwege ons grote aanbod aan fluiten, kopstukken en piccolo’s.

Wij hebben altijd een brede selectie van dwarsfluiten op voorraad van verschillende merken, verschillende niveaus en verschillende uitvoeringen. Zo kunt u er zeker van zijn dat u een weloverwogen keuze kan maken.

Bent u geïnteresseerd in een specifiek model of uitvoering dwarsfluit? Neem dan alstublieft even contact met ons op voordat u langs komt, om er zeker van de zijn dat wij de fluit op voorraad hebben en voor u kunnen reserveren.

 

Specialistisch en eerlijk advies

Als u bij ons langs komt om een instrument uit te zoeken en u heeft behoefte aan advies, nemen wij altijd ruim de tijd voor u. In het algemeen bespreken we eerst met u wat uw wensen en verwachtingen van een dwarsfluit zijn. Aangezien wij fluiten aanbieden vanaf een paar honderd euro tot ver boven de tienduizend euro, vragen wij u ook om het maximale budget dat u wilt uitgeven. Dit om te voorkomen dat u te verknocht raakt aan een instrument en vervolgens teleurgesteld wordt vanwege de prijs.

Vervolgens leggen wij een aantal verschillende dwarsfluiten aan u voor die u zelf, eventueel met begeleiding, in alle rust kan bespelen en vergelijken. Ook kunnen wij u losse kopstukken laten proberen in combinatie met uw huidige of eventueel nieuwe fluit.

Als u één of meerdere modellen heeft gevonden waar u enthousiast over bent, vragen wij u om de fluiten in een andere ruimte te bespelen met onze fluitspecialist. Een tweede paar oren en andere akoestiek kunnen u namelijk nieuwe inzichten geven. Ook kunnen wij blinde tests doen, waarbij u of de specialist het instrument bespeelt terwijl de ander luistert zonder te weten welke fluit het is. Op die manier kan de dwarsfluit puur op het geluid beoordeeld worden, zonder invloed door voorkennis over het merk of de prijs van de dwarsfluit. Zo kunt u volledig geïnformeerd en overtuigd uw keuze maken.

Als u toch nog twijfelt, kunnen wij u aanbieden om een of meerdere dwarsfluiten op zicht te nemen. Met de opzichtperiode lenen we u de dwarsfluit waarin u bent geïnteresseerd geheel vrijblijvend uit voor een periode van een week. Dan kunt u het instrument uitproberen in uw eigen omgeving en eventueel een keer meenemen naar uw volgende muziekles.

 

Een dwarsfluit in topconditie

Alle dwarsfluiten gekocht bij Matthews Muziek, nieuw of tweedehands, worden altijd grondig gecheckt en zo nodig tot in perfectie bijgesteld door één van onze specialisten voordat we ze meegeven aan de klant. Zelfs bij volledig nieuwe instrumenten kan het namelijk voorkomen dat onderdelen niet goed passen of verkeerd zijn afgesteld als gevolg van het transport of invloeden van temperatuur of luchtvochtigheid. Een instrument gekocht bij Matthews Muziek is waar nodig bijgesteld en vrij van fabricagefouten. Mocht u toch niet geheel tevreden zijn over de afstelling of kwaliteit van uw instrument, dan zullen de specialisten van Matthews u zonder extra kosten blijven helpen totdat u volledig tevreden bent. Gegarandeerd.