Saxofoon Reparatie, Onderhoud en Schoonmaken

Saxofoon Reparatie & Onderhoud

Of u nu een beginnende amateur of doorgewinterde professionele saxofonist bent, na verloop van tijd ontkomt u er niet aan dat uw saxofoon een keer professioneel onderhoud, reparatie of zelfs een gehele revisie nodig heeft.

Matthew’s Muziek bestaat al sinds 1983 en heeft een sterke reputatie opgebouwd onder saxofonisten uit binnen en buitenland. We beschikken over de drie essentiële voorwaarden om goed een instrument te kunnen repareren: kennis, materiaal en ervaring.

 


Advies over Reparatie en Onderhoud

U bent van harte welkom om met uw instrument langs te komen in ons atelier in Edam (20km boven Amsterdam). Wij kunnen in de meeste gevallen direct naar uw saxofoon kijken en adviseren over de werkzaamheden die wij kunnen verrichten, tijdsduur, prijs en hoe de kosten in verhouding staat tot de waarde van het instrument in gerepareerde staat. Dit advies is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Om er zeker van te zijn dat wij u direct advies kunnen geven, raden wij u aan eerst even contact op te nemen of te bellen (0299-371 999).

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf langs te komen, is het ook mogelijk om uw saxofoon goed verpakt naar ons op te sturen.

Waarom Matthew’s Muziek?

 • Reparateurs met minstens 15 jaar reparatie ervaring
 • Onze reparateur is zelf professioneel saxofonist
 • Werk wordt door een andere reparateur gecheckt
 • Alleen hoogwaardige materialen
 • Uitgebreide selectie aan accessoires op voorraad
 • 1 Jaar garantie op reparaties en revisies

 

Kleppen Bijstellen

 

Kennis en Ervaring

Stuart Jenkins, die zelf professioneel Jazz-saxofonist is, begon in 1995 met repareren bij ons en heeft daarna op verschillende plaatsen verdere ervaring opgedaan. Sinds 2018 is Stuart terug om zich volledig op de steeds toenemende saxofoon-reparaties te richten. Stuart is een wandelende saxofoon encyclopedie en heeft een indrukwekkende kennis van saxofoons, zowel technisch, historisch als muzikaal.

De ervaring als saxofonist is essentieel om de problemen en wensen van andere spelers goed in te kunnen schatten en te vertalen naar wat er aan het instrument moet gebeuren.

 

Materiaal

Goede, specialistische gereedschappen, de juiste vervangende onderdelen en kwalitatief goed materiaal zijn erg belangrijk om een saxofoon op een nette en duurzame manier te onderhouden of reviseren. Omdat wij naast reparatie ook saxofoons verkopen, kunnen wij voor de meeste merken eenvoudig aan vervangende onderdelen komen, mocht dit nodig zijn. Omdat wij al meer dan 35 jaar een relatief grote reparatieafdeling hebben, hebben we een uitgebreide voorraad materialen en specialistische gereedschappen in huis. Kwaliteit en duurzaamheid gaan bij ons boven prijs. Bij saxofoons zijn met name de polsters belangrijk aangezien deze de toongaten perfect luchtdicht af moeten sluiten. Een goede kwaliteit polster blijft lang stabiel en kan, afhankelijk van hoe veel u speelt en hoe u uw saxofoon onderhoudt, meer dan 15 jaar mee gaan. Ook de kwaliteit van de veren, kurken en vilten is niet onbelangrijk. Wij kopen daarom alleen hoogwaardige onderdelen en materialen in voor onze reparatieafdeling.

 


 

Saxofoon Reparatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en door een val of stoot kan uw saxofoon zichtbaar en minder zichtbaar beschadigen. Ook kunnen er na verloop van tijd solderingen loslaten waardoor uw instrument gaat lekken of het mechaniek losraakt.

Gelukkig is bijna alle schade aan een saxofoon te repareren. Deuken in uw instrument kunnen zelfs op moeilijk bereikbare plekken verwijderd worden en ook als uw saxofoon zelf gebogen of ontzet is, kunnen wij dit herstellen. Houd er wel rekening mee dat ernstige schade zichtbaar kan blijven, met name in de lak of verzilvering van uw saxofoon.

Als de schade aan uw saxofoon door een ongeluk is ontstaan, worden de reparatiekosten vaak door uw verzekering of die van uw muziekvereniging gedekt. Wij kunnen hiervoor op verzoek een schadetaxatie opmaken.

 

Opnieuw lakken of verzilveren

Het opnieuw lakken of verzilveren van saxofoons raden wij meestal af. De saxofoon zal namelijk volledig gedemonteerd moeten worden en na het lakken voorzien worden van nieuwe polsters. Het lakken of verzilveren zelf is kostbaar en zal de klank in principe niet verbeteren. Het ontlakken van een instrument kan wel (positieve) invloed hebben ok de klank. Omdat de meeste saxofonisten een voorkeur hebben voor instrumenten met de originele lak (ook al is deze versleten), zal de verkoopwaarde van uw saxofoon in veel gevallen dalen door het opnieuw lakken.

 

Kleine reparaties en bijstellingen

Ook bij kleine reparaties, zoals het vervangen van uw nek-kurk, losgeraakte viltjes, losse veren of kleine bijstellingen aan de kleppen, kunt u uiteraard bij ons terecht.

Als de drukte het toelaat proberen wij u altijd te helpen terwijl u wacht, maar we stellen het wel op prijs als u hierover van te voren even contact opneemt.

Toongat Veilen

Om uw saxofoon in goede staat te houden is zorgvuldig onderhoud van uw instrument belangrijk. Veel van het onderhoud kunt (en moet) u zelf doen na het spelen (droogmaken, reinigen, oliën) maar af en toe is het goed om een specialist naar uw saxofoon te laten kijken.

 


 

Saxofoon Onderhoudsbeurt

Voor een saxofoon waarvan de polsters nog niet versleten zijn, maar die wel gereinigd en afgesteld moeten worden adviseren wij meestal een onderhoudsbeurt. Als richtlijn raden wij aan om een keer per jaar met uw saxofoon langs te komen voor onderhoud, maar in de praktijk is dit niet altijd nodig.

 

Wat wij doen tijdens een onderhoudsbeurt:

Instrument nakijken: Allereerst vragen we aan u of er specifieke problemen en aandachtspunten zijn en kijken wij het instrument grondig na en bespelen het om na te gaan wat er aan uw saxofoon gebeuren moet. Mochten er specifieke mankementen zijn die niet onder normaal onderhoud vallen, dan nemen we eerst contact met u op voor overleg. Na uw akkoord en afspraak over wanneer het instrument klaar is, gaan we aan de slag.

Demonteren: Het mechaniek wordt volledig gedemonteerd, om overal goed bij te kunnen.

Schoonmaken: Het mechaniek en corpus worden grondig gereinigd. Stof en vuil hopen zich op moeilijk bereikbare plekken op en zullen kunnen de bespeelbaarheid beïnvloeden en slijtage van het mechaniek versnellen.

Kurkjes en viltjes vervangen: Kurken en vilten raken na verloop van tijd versleten of vallen eraf. Bij een onderhoudsbeurt vervangen we alle kurken en vilten zodat u weer geruime tijd zonder problemen kan spelen.

Eventueel enkele polsters vervangen: Als de staat van de polsters in het algemeen goed is, maar een of enkele polsters zijn kapot, dan kunnen we deze tijdens een onderhoudsbeurt vervangen. Alle andere polsters worden zorgvuldig gereinigd.

Monteren: Het instrument wordt weer in elkaar gezet. Een tijdrovend proces waarbij de saxofoon gelijktijdig vrij gemaakt wordt van speling en wordt afgesteld. Want als er speling is in het mechaniek, kan de polster ten opzichte van het toongat gaan bewegen met als gevolg dat de klep niet goed sluit. Ook kan het mechaniek lawaai maken. Tijdens het monteren zorgen we ervoor dat het mechaniek perfect in orde is en vrij is van speling.

Sluitend maken, afstellen, oliën: Een absoluut vereiste voor een goed spelende saxofoon is dat de polsters die in de kleppen zitten de toongaten perfect, luchtdicht afsluiten in alle mogelijke combinaties zonder dat u daarvoor veel kracht moet zetten. Hierbij moet ook gelet worden op de veerspanning: te strak afgestelde veren maken dat u veel kracht moet zetten en de polsters daardoor soms niet genoeg sluiten. Te slappe veerspanning zorgt dat het instrument niet snel genoeg reageert en dat u de kleppen open kunt blazen. De klephoogte wordt geregeld en alle punten waar wrijving ontstaat worden geolied, waardoor het soepel beweegt en minimaal slijt.

 

Prijsindicatie voor een algemene onderhoudsbeurt voor een saxofoon:

Alt-/Tenorsaxofoon
Studenten Alt-/Tenorsaxofoon Euro 200,-
Professionele Alt-/Tenorsaxofoon Euro 300,-
Sopraansaxofoon
Studenten Sopraansaxofoon Euro 250,-
Professionele Sopraansaxofoon Euro 350,-
Baritonsaxofoon
Studenten Baritonsaxofoon Euro 300,-
Professionele Baritonsaxofoon Euro 400,-

 

N.B. De eerste onderhoudsbeurt van een bij ons nieuw gekocht instrument is gratis!

Nek Afstellen

Een totale revisie van een saxofoon gaat verder dan de hierboven beschreven grote onderhoudsbeurt. Tijdens een revisie doen we al het mogelijke werk om uw instrument in nieuwstaat terug te brengen. Voor een revisie doorlopen we dezelfde stappen als bij een grote onderhoudsbeurt, alleen worden alle polsters vervangen en besteden we veel tijd om de effecten van jarenlang gebruik minutieus aan te pakken.

 


 

Saxofoon revisie

Een saxofoon revisie is een tijdrovende en daardoor kostbare klus die wij alleen aan zullen raden als uw instrument hier echt aan toe is en de waarde van het instrument na de revisie in verhouding staat met de kosten hiervan.

Op welk moment een revisie nodig is loopt sterk uiteen en hangt af van de speler en van het instrument. Sommige spelers kunnen meer dan 10 jaar op hun saxofoon spelen voordat het gereviseerd moet worden, terwijl sommige (professionele) spelers hun saxofoon zo intensief gebruiken dat de saxofoon al na enkele jaren opnieuw gereviseerd moet worden.

 

Bij een saxofoonrevisie voeren wij in principe de volgende handelingen uit:

 • Demonteren, vilten, kurken en polsters verwijderen
 • Grondig schoonmaken en polijsten
 • Deukjes verwijderen
 • Body recht maken (wanneer nodig)
 • Toongaten en kleppen vlak maken
 • Kurkjes en vilten vervangen
 • Alle polsters vervangen
 • Veren vervangen (waar nodig)
 • Speling in het mechaniek verhelpen
 • Sluitend maken, afstellen, oliën
 • Een nacht laten rusten
 • Extra kwaliteitscontrole en laatste afstellingen

 

Keuze uit Pisoni Premium Deluxe Polsters of Pisoni Pro Pads

De standaard polsters die wij voor saxofoon revisies gebruiken zijn de “Premium Deluxe” polsters van Pisoni. Een hoge kwaliteit lederen polster die wij al decennia gebruiken en waar we erg goede ervaringen mee hebben.

We bieden naast de Premium Deluxe polsters ook de mogelijkheid om uw saxofoon te voorzien van Zwarte Pisoni “Pro” polsters. Deze zijn gemaakt van speciaal behandeld gewoven filt, bedekt met waterdicht, zwart leer. De Pro polsters bieden nog een aantal voordelen:

 • De consistentie, pasvorm en kwaliteit van de gebruikte materialen grenst aan perfectie.
 • De polsters zijn waterdicht en zullen niet opzwellen als ze vochtig worden en de levensduur is zeer hoog. De polsters hebben, in tegenstelling tot de meeste andere waterdichte polsters, niet de neiging om plakkerig te worden.
 • De polsters worden voorzien van metalen boosters (Selmer stijl): deze zorgen voor extra projectie en verbetering van de klank.
Nieuwe Polsters

 

Prijsindicatie voor een volledige revisie van een saxofoon:

Alt-/Tenorsaxofoon Deluxe Premium Pads Black Pro Pads
Studenten Alt-/Tenorsaxofoon Euro 550,- -
Professionele Alt-/Tenorsaxofoon Euro 695,- Euro 795,-
Sopraansaxofoon
Studenten Sopraansaxofoon Euro 650,- -
Professionele Sopraansaxofoon Euro 775,- Euro 875,-
Baritonsaxofoon
Studenten Baritonsaxofoon Euro 950,- -
Professionele Baritonsaxofoon Euro 1050,- Euro 1250,-

 

 


 

Proces: Hoe gaan we te werk?

Kleine reparatie en onderhoudswerkzaamheden proberen wij zoveel mogelijk direct te verhelpen terwijl u wacht met een kop koffie of thee. We kunnen echter nooit van te voren beloven dat dit lukt vanwege drukte in de winkel (met name op zaterdagen) en het feit dat een ogenschijnlijk kleine reparatie soms onverwacht meer tijd in beslag neemt. We stellen het op prijs als u van te voren even belt of mailt, zodat we u niet teleur hoeven te stellen.

 

Inname: Bij reparaties die niet direct plaatsvinden en voor onderhoud en revisies, nemen we het instrument van u aan. We noteren uw gegevens en als u gerichte problemen of wensen heeft schrijven wij dit op.

Diagnose en Advies: Meestal maken we direct tijd vrij om samen met u het instrument te onderzoeken en te adviseren over wat we voor u kunnen doen. Als dit niet direct mogelijk is, doen we dit op een later moment en nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Prijsopgave en Planning: Bij de werkzaamheden die wij adviseren geven we altijd een indicatieve prijs en inschatting wanneer uw instrument klaar kan zijn. Als u hiermee akkoord gaat gaan we aan de slag.

Werkzaamheden: De meeste werkzaamheden proberen wij binnen 1 à 2 weken uitvoeren. In de zomervakantie kan het echter zo druk zijn dat het langer duurt. Ook als we speciale onderdelen moeten bestellen of zeer uitgebreide revisies moeten verrichten kan het iets langer duren. We proberen echter altijd zo veel mogelijk rekening te houden met uw muzikale verplichtingen.

Oplevering: We moedigen u altijd aan om uw saxofoon zelf op te halen en te bespelen als het klaar is. Zo kan u direct testen of het gewenste resultaat bereikt is en kunnen we waar nodig samen nog wat afstellingen op uw wensen afstellen. Mocht u op een later moment toch niet geheel tevreden zijn hoe uw saxofoon speelt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 


 

Leensaxofoon is mogelijk

Indien gewenst kunnen wij u een leensaxofoon meegeven voor de periode dat uw instrument bij ons ligt voor reparatie. Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan van te voren even contact op. Afhankelijk van uw saxofoon en de beschikbaarheid bij ons bekijken we dan of we een geschikte vervangende saxofoon kunnen aanbieden.

 


 

Contact

Voor vragen of om een afspraak te maken voor reparatie of onderhoud, neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@matthewsmuziek.nl.

Bellen kan ook tijdens winkel-openingstijden naar 0299-371999.


Openingstijden winkel

Maandag        Gesloten
Dinsdag        10:00 - 17: 00
Woensdag        10:00 - 17: 00
Donderdag        10:00 - 17: 00
Vrijdag        10:00 - 17: 00
Zaterdag        09:00 - 16: 00
Zondag        Gesloten

 

Adres:

Matthew's Muziek
Lingerzijde 30-32
1135 AR Edam