Saxofoon Reparatie, Onderhoud en Schoonmaken

Of u nu beginnende amateur of doorgewinterde professionele saxofonist bent, na verloop van tijd ontkomt u er niet aan dat uw saxofoon een keer professioneel onderhoud, reparatie of zelfs een gehele revisie nodig heeft.

Matthew’s Muziek bestaat als sinds 1983 heeft een sterke reputatie opgebouwd onder saxofonisten uit binnen en buitenland. We beschikken over de drie essentiële voorwaarden om goed een instrument te kunnen repareren: kennis, materiaal en ervaring.

U bent van harte welkom om met uw instrument langs te komen in ons atelier in Edam (20km boven Amsterdam). Wij kunnen in de meeste gevallen direct naar uw saxofoon kijken en adviseren over de werkzaamheden die wij kunnen verrichten, tijdsduur, prijs en hoe de kosten in verhouding staat tot de waarde van het instrument in gerepareerde staat. Dit advies is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Om er zeker van te zijn dat wij u direct advies kunnen geven, raden wij u aan eerst even contact op te nemen of te bellen (0299-371 999).

Waarom Matthew’s Muziek?

 • Reparateurs met minstens 15 jaar reparatie ervaring
 • Onze reparateur is zelf professioneel saxofonist
 • Werk wordt door een andere reparateur gecheckt
 • Alleen hoogwaardige materialen
 • Uitgebreide selectie aan accessoires op voorraad
 • 1 Jaar garantie op reparaties en revisies


Kennis en Ervaring

Stuart Jenkins, die zelf professioneel Jazz-saxofonist is, begon in 1995 met repareren bij ons en daarna op verschillende plaatsen verdere ervaring opgedaan. Sinds 2018 is Stuart terug om zich volledig op de steeds drukker wordende saxofoon-reparaties te richten. Stuart is een wandelende saxofoon encyclopedie en heeft een indrukwekkende kennis van saxofoons, zowel technisch, historisch als muzikaal.

De ervaring als saxofonist is essentieel om de problemen en wensen van andere spelers goed in te kunnen schatten en te vertalen in wat er aan het instrument moet gebeuren.

Materiaal

Goede, specialistische gereedschappen, de juiste vervangende onderdelen en kwalitatief goed materiaal zijn erg belangrijk om een saxofoon op een nette en duurzame manier te onderhouden of reviseren. Omdat wij een naast reparatie ook saxofoons verkopen, kunnen wij voor de meeste merken eenvoudig aan vervangen onderdelen komen, mocht dit nodig zijn. Omdat wij al meer dan 35 jaar een relatief grote reparatie-afdeling hebben, hebben we een uitgebreide voorraad materialen en specialistische gereedschappen in huis. Kwaliteit en duurzaamheid gaan bij ons boven prijs. Bij saxofoons zijn met name de polsters belangrijk aangezien deze de toongaten perfect luchtdicht af moeten sluiten. Een goede kwaliteit polster blijft lang stabiel en kan, afhankelijk van hoe veel uw speelt en hoe u uw saxofoon onderhoud, meer dan 15 jaar mee gaan. Ook de kwaliteit van de veren, kurken en vilten is niet onbelangrijk. Wij kopen daarom alleen hoogwaardige onderdelen en materialen in voor onze reparatie afdeling.Saxofoon Reparatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en door een val of stoot kan uw saxofoon zichtbaar en minder zichtbaar beschadigen. Ook kunnen er na verloop van tijd solderingen loslaten waardoor uw instrument gaat lekken of het mechaniek los raakt.

Gelukkig is bijna alle schade aan een saxofoon te repareren. Deuken in uw instrument kunnen zelfs op moeilijk bereikbare plekken verwijderd worden en ook als uw saxofoon zelf gebogen of ontzet is, kunnen wij dit herstellen. Houd er wel rekening mee dat ernstige schade zichtbaar kan blijven, met name in de lak of verzilvering van uw saxofoon.

Als de schade aan uw saxofoon door een ongeluk is ontstaan, worden de reparatiekosten vaak door uw verzekering of die van uw muziekvereniging gedekt. Wij kunnen hiervoor op verzoek een schadetaxatie opmaken.

Opnieuw lakken of verzilveren

Het opnieuw lakken of verzilveren van saxofoons raden wij meestal af. De saxofoon zal namelijk volledig gedemonteerd moeten worden en na het lakken voorzien worden van nieuwe polsters. Het lakken of verzilveren zelf is kostbaar en zal de klank in principe niet verbeteren. Het ontlakken van een instrument kan wel (positieve) invloed hebben ok de klank. Omdat de meeste saxofonisten een voorkeur hebben instrumenten met de originele lak (ook al is deze versleten), zal de verkoopwaarde van uw saxofoon in veel gevallen zelf dalen door het opnieuw lakken.

Kleine reparaties en bijstellingen

Ook bij kleine reparaties als het vervangen van uw nek-kurk, losgeraakte viltjes, losse veren of kleine bijstellingen aan de kleppen kunt u uiteraard bij ons terecht.

Als de drukte het toelaat proberen wij u altijd te helpen terwijl u wacht, maar we stellen het wel op prijs als u hierover van te voren even contact opneemt.


Om uw saxofoon in goede staat te houden is zorgvuldig onderhoud van uw instrument belangrijk. Veel van het onderhoud kunt (en moet) u zelf doen na het spelen (droogmaken, reinigen, oliën) maar af en toe is het goed om een specialist naar uw saxofoon te laten kijken.


Saxofoon Onderhoud

Als richtlijn raden wij aan om een keer per jaar met uw saxofoon langs te komen voor onderhoud, maar in de praktijk is dit niet altijd nodig.

Wat doen we tijdens een onderhoudsbeurt:

Instrument nakijken: Allereerst vragen we aan u of er specifieke problemen en aandachtpunten zijn en kijken wij het instrument grondig na en bespelen het om na te gaan wat er aan uw saxofoon gebeuren moet. Mochten er specifieke mankementen zijn die niet onder normaal onderhoud vallen, dan nemen we eerst contact met u op voor overleg. Na uw akkoord en afspraak over wanneer het instrument klaar is, gaan we aan de slag.

Demonteren: Het mechaniek wordt volledig gedemonteerd, om overal goed bij te kunnen.

Schoonmaken: Het mechaniek en corpus worden grondig gereinigd. Stof en vuil hopen zich op moeilijk bereikbare plekken op en zullen kunnen de bespeelbaarheid beïnvloeden en slijtage van het mechaniek versnellen.

Kurkjes en Viltjes vervangen: kurken en vilten raken na verloop van tijd versleten of vallen eraf. Bij een onderhoudsbeurt vervangen we alle kurken en vilten zodat weer geruime tijd zonder problemen kan spelen.

Eventueel enkele polsters vervangen: Als de staat van de polsters in het algemeen goed is, maar een of enkele polsters zijn kapot, dan kunnen we deze tijdens een onderhoudsbeurt vervangen. Alle andere polsters worden zorgvuldig gereinigd.

Monteren: Het instrument wordt weer in elkaar gezet. Een tijdrovend proces waarbij de saxofoon gelijktijdig vrij gemaakt wordt van speling en wordt afgesteld. Speling uit het mechaniek halen: Als er speling is in het mechaniek, kan de polster ten opzichte van het toongat gaan bewegen met als gevolg dat de klep niet goed sluit. Ook kan het mechaniek lawaai maken. Tijdens het monteren zorgen we ervoor dat het mechaniek perfect in orde is en vrij is van speling.

Sluitend maken, afstellen, oliën: Een absoluut vereiste voor een goed spelende saxofoon is dat de polsters die in de kleppen zitten, de toongaten perfect luchtdicht afsluiten in alle mogelijke combinaties zonder dat u daarvoor veel kracht moet zetten. Hierbij moet ook gelet worden op de veerspanning: te strak afgestelde veren maken dat u veel kracht moet zetten en de polsters daardoor soms niet genoeg sluit. Te slappe veerspanning zorgt dat het instrument niet snel genoeg reageert en dat u de kleppen open kan blazen. De klephoogte wordt geregeld en alle punten waar wrijving ontstaat worden geolied, waardoor het soepel beweegt en minimaal slijt.Prijsindicatie voor een algemene onderhoudsbeurt voor een saxofoon:

 • Studenten Alt- / Tenorsaxofoon: Euro 200,-
 • Professionele Alt- / Tenorsaxofoon: Euro 300,-
 • Studenten Sopraansaxofoon: Euro 250,-
 • Professionele Sopraansaxofoon: Euro 350,-
 • Studenten Baritonsaxofoon: Euro 300,-
 • Professionele Baritonsaxofoon: Euro 400,-


N.B. De eerste onderhoudsbeurt van een bij ons nieuw gekocht instrument is gratis!


Een totale revisie van een saxofoon gaat verder dan de hierboven beschreven grote onderhoudsbeurt. Tijdens een revisie doen we al het mogelijke werk om uw instrument in nieuwstaat terug te brengen. Voor een revisie doorlopen we dezelfde stappen als bij een grote onderhoudsbeurt, alleen worden alle polsters vervangen en besteden we veel tijd om de effecten van jarenlang gebruik minutieus aan te pakken.Saxofoon revisie

Een saxofoon revisie is een tijdrovende en daardoor kostbare klus die wij alleen aan zullen raden als uw instrument hier echt aan toe is en de waarde van het instrument na de revisie in verhouding staat met de kosten hiervan.

Op welk moment een revisie nodig is loopt sterk uiteen en hangt af van de speler en van het instrument. Sommige spelers kunnen meer dan 10 jaar op hun saxofoon spelen voordat het gereviseerd moet worden, terwijl sommige (professionele) spelers hun saxofoon zo intensief gebruiken dat de saxofoon al na enkele jaren opnieuw gereviseerd moet worden.

Bij een saxofoonrevisie voeren wij in principe de volgende handelingen uit:

 • Demonteren, vilten, kurken en polsters verwijderen
 • Grondig schoonmaken en polijsten
 • Deukjes verwijderen
 • Body recht maken (wanneer nodig)
 • Toongaten en kleppen vlak maken
 • Kurkjes en vilten vervangen
 • Alle polsters vervangen
 • Veren vervangen waar nodig
 • Speling in het mechaniek verhelpen
 • Sluitend maken, afstellen, oliën
 • Een nacht laten rusten
 • Extra kwaliteitscontrole en laatste afstellingen

Keuze uit Pisoni Premium Deluxe Polsters of Pisoni Pro Pads

De standaard polsters die wij voor saxofoon revisies gebruiken zijn de “Premium Deluxe” polsters van Pisoni. Een hoge kwaliteit lederen polster die wij al decennia gebruiken en waar we erg goede ervaringen mee hebben.We bieden naast de Premium Deluxe polsters ook de mogelijkheid om uw saxofoon te voorzien van Zwarte Pisoni “Pro” polsters. Deze zijn gemaakt van speciaal behandeld gewoven filt, bedekt met waterdichte zwart leer. De Pro polsters bieden nog een aantal voordelen:

 • De consistentie, pasvorm en kwaliteit van de gebruikte materialen grenst aan perfectie.
 • De polsters zijn waterdicht en zullen niet opzwellen als ze vochtig worden en de levensduur is zeer hoog. De polsters hebben, in tegenstelling tot de meeste andere waterdichte polsters, niet de neiging om plakkerig te worden.
 • De polsters worden voorzien van metalen boosters (Selmer stijl): deze zorgen voor extra projectie en verbetering van de klank.

Prijsindicatie voor een volledige revisie van een saxofoon:

 • Studenten Alt- / Tenorsaxofoon: Euro 500,-
 • Professionele Alt- / Tenorsaxofoon: Euro 650,-
 • Professionele Alt- / Tenorsaxofoon + Black Pro Pads: Euro 750,-
 • Studenten Sopraansaxofoon: Euro 550,-
 • Professionele Sopraansaxofoon: Euro 675,-
 • Professionele Sopraansaxofoon + Black Pro Pads: Euro 775,-
 • Studenten Baritonsaxofoon: Euro 800,-
 • Professionele Baritonsaxofoon: Euro 995,-
 • Professionele Baritonsaxofoon + Black Pro Pads: Euro 1195,-

 


Leen-saxofoon is mogelijk

Indien gewenst kunnen wij u een leensaxofoon meegeven voor de periode dat uw instrument bij ons ligt voor reparatie. Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan van te voren even contact op. Afhankelijk uw saxofoon en de beschikbaarheid bij ons bekijken we dan of we een geschikte vervangende saxofoon kunnen aanbieden.
Contact

Voor vragen of om een afspraak te maken voor reparatie of onderhoud, neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@matthewsmuziek.nl

Bellen kan ook tijdens winkel-openingstijden naar 0299-371999


Openingstijden winkel

Maandag        Gesloten
Dinsdag        09:00 - 17: 00
Woensdag        09:00 - 17: 00
Donderdag        09:00 - 17: 00
Vrijdag        09:00 - 17: 00
Zaterdag        09:00 - 16: 00
Zondag        Gesloten


Adres:

Matthew's Muziek
Lingerzijde 30-32
1135 AR Edam