Wat is de beste dwarsfluit voor mij?


De beginnende fluitspeler wordt geconfronteerd met een groot aantal instrumenten om uit te kiezen. De kwaliteit van het aanbod aan instrumenten kan net als de prijs sterk uiteen lopen. De keuze van een fluit is erg persoonlijk. Immers, als het je intentie is om je muzikale vaardigheden te ontwikkelen, zal je meerdere uren per week op je nieuwe instrument moeten spelen.

Een belangrijke tip voor als u (voor het eerst) een dwarsfluit gaat kopen: Ga naar een winkel waar je verschillende merken en modellen kan uitproberen. Of als u nog niet op het niveau bent om zelf een overwogen keuze te maken, ga dan naar een winkel met ervaren personeel dat u verschillende modellen kan laten zien en laten horen.
 

Drie belangrijke punten bij het kopen van een dwarsfluit voor beginners

Er zijn een aantal cruciale factoren die u bij de keuze voor uw instrument in overweging moet nemen:

Sonoriteit

Sonoriteit wil zeggen de volheid en helderheid van de klank. Het is belangrijk dat het instrument dat u van plan bent te kopen direct aangenaam klinkt. Echter, de fluit moet ook genoeg ruimte voor ontwikkeling van uw techniek laten: de fluit moet uitdagen om verder te leren en te groeien als fluitspeler. Koop daarom niet direct een fluit die voor professionele spelers is bedoeld, maar ook geen fluit waarbij u binnen afzienbare tijd tegen de grenzen van het instrument aanloopt.
 

Technische aspecten

De technische aspecten, oftewel hoe de fluit is gemaakt, zijn niet altijd direct duidelijk te zien voor de beginner, maar zijn wel erg belangrijk. Heeft de fabrikant van de fluit die ik wil kiezen voldoende aandacht en tijd besteed aan de techniek en materialen van het instrument? Zijn de onderdelen en het mechaniek stevig en stabiel, of moet ik regelmatig reparaties laten uitvoeren om het instrument bespeelbaar te houden?
 

Rest- of inruilwaarde

Er van uitgaande dat u enthousiast en serieus blijft studeren, zal er een moment komen dat u op zoek gaat naar uw tweede fluit (en eventueel een derde en vierde) in de toekomst. In dat geval is het fijn als de dwarsfluit die u gaat vervangen een hoge restwaarde heeft. In het algemeen geldt dat een ganbaar model dwarsfluit van een bekend merk veel waardevaster is dan een dwarsfluit van een onbekend merk.

 

Welke dwarsfluit moet ik kopen?

Het bovenstaande in overweging nemende, is er slechts een beperkt aantal dwarsfluiten die op alle drie fronten goed scoren en toch nog in een prijscategorie vallen die geschikt is voor beginnende fluitisten. Een kwalitatief goede fluit zal u in staat stellen een aangenaam geluid te produceren, gedurende lange tijd met u mee te ontwikkelen en vervolgens een gunstige restwaarde of inruilwaarde hebben op het moment dat u de fluit wilt verkopen.

Er zijn drie instrumenten die wij graag aanbevelen voor de beginnende speler:

 

Yamaha YFL 212 Beginner DwarsfluitYamaha YFL 212

Beoordeeld op de criteria van geluid, techniek, duurzaamheid en rest- inruilwaarde scoort geen instrument hoger dan dit. En alhoewel deze fluit aan de hoge kant van het prijsspectrum zit voor een beginnersdwarsfluit, zijn modellen van concurrerende merken slechts 10-15% minder duur.

Klik hier voor meer informatie over de Yamaha YFL 212

 

Pearl Quantz 505 BeginnersfluitPearl 505

Pearl is een bedrijf dat al decennia lang dwarsfluiten produceert van professionele kwaliteit en is ook voor de beginnende speler aan te raden. Gemakkelijke bespeelbaarheid in combinatie met bovengemiddelde technische eigenschappen maakt de Pearl 505 dwarsfluit een zeer goede keuze voor de startende fluitist.

Klik hier voor meer informatie over de Pearl Quantz 505 E

 

Armstrong 104 BeginnersfluitArmstrong 104

Armstrong is een Amerikaans merk dat al vele jaren goede dwarsfluiten maakt. De Armstrong 104 is een goede optie voor wie buiten de gebaande paden wil treden en een spannend en gevarieerd palet van geluid verkiest.

Klik hier voor meer informatie over de Armstrong 104

 

Wat moet ik vermijden?

Als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Dit geldt zeker ook voor dwarsfluiten. In de afgelopen jaren hebben we een stortvloed aan fluiten gezien uit China (en elders), die niet voldoen aan de hierboven gestelde eisen die we van een kwalitatieve dwarsfluit voor beginners zouden mogen verwachten. Veel van deze fluiten hebben westers klinkende namen, in een poging om de onaanvaardbare kwaliteit te camoufleren.

Het geluid van deze fluiten is meestal inferieur, en dat is het meest positieve wat we over de fluiten kunnen zeggen. Ernstigere, technische problemen ontstaan vaak al snel na aanschaf van de fluit, zonder dat er lang op gespeeld is.  Een slecht spelend instrument is funest voor het genot van de beginnende speler en een drempel om verder te studeren. Alhoewel de prijs van sommige instrumenten misschien verleidelijk is, maken frequentere reparatiekosten en zeer geringe inruilwaarde deze 'goedkope dwarsfluiten' op langere termijn meestal duurder dan gerenommeerde merken.